Η διαπίστωση ότι πολύ μικρές αλλαγές στις αρχικές συνθήκες, μπορούν να επηρεάσουν ώστε να έχουμε αποτελέσματα τελείως διαφορετικά από τα αναμενόμενα, οδήγησε στη θεμελίωση της θεωρίας του χάους. Χάος με την έννοια της αδυναμίας πρόβλεψης. Λίγο πιο τεχνικά μιλάμε για «ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες» η για «δυναμική αστάθεια». Μια εξίσου κατανοητή παρουσίαση είναι η παρακάτω:
Η Ψηφιακή Υπόστασή μου, με χίλια δύο που με χαρακτηρίζουν, με ενδιαφέρουν, με προβληματίζουν και που, αν μιλάμε στο ίδιο μήκος κύματος, μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτά.
Προσωπική κατάθεση
Σάββατο 29 Ιουλίου 2023
Το φαινόμενο της πεταλούδας
Σάββατο 22 Ιουλίου 2023
Συνέντευξη με τον Μίλτο Σαχτούρη
Περιδιαβαίνοντας στο διαδύκτιο βρήκα μια αξιόλογη συνέντευξη του Μίλτου Σαχτούρη που ολόκληρη μπορείτε να βρείτε εδώ. Παρακάτω παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα.
Κύριε Σαχτούρη, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαβάζουν τη «δύσκολη» ποίηση σας;
Σάββατο 15 Ιουλίου 2023
Ειρωνία
Επιτέλους θα νοικιάσω ένα κότερο και θα περιπλανηθώ στα
δώδεκα νησιά.
Στην επόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας,
μπορεί και να αγοράσω το κότερο.
Αν σε σας δεν φτάνουν τα λεφτά, δεν πειράζει,
αρκεστείτε στο καινούργιο σας αυτοκίνητο.
Κάποιοι δημιούργησαν μεγάλα έργα στην αυλή του φεουδάρχη.
Τρεφόμενοι από τα περισσεύματα της απληστίας του.
Μέσα από τα τείχη. Έξω κυριαρχούσε η λάσπη.
Η χώρα ανέβηκε επενδυτική βαθμίδα.
Ο άρχοντας νίκησε στον πόλεμο.
«ὃν Παῖδες εὐλογεῖτε, Ἱερεῖς ἀνυμνεῖτε,
λαὸς ὑπερυψοῦτε, εἰς πάντας τοὺς αἰῶνας.»
Σάββατο 8 Ιουλίου 2023
Τα κόκκινα κατακόκκινα
Όπως κάθε χρόνο ο κυρ-Γιώργης ετοιμάστηκε για το παζάρι. Η χρόνια πήγε καλά και τα γεννήματα του άφθονα. Περίμενε, λοιπόν, να εισπράξει κάτι παραπάνω. Σκέφτηκε να αγοράσει και μια δυο καινούργιες φορεσιές για τη κυρα-Γιώργαινα. Όμορφη γυναίκα η κυρα-Γιώργαινα και του άρεσε να τη βλέπει με ρούχα που αναδείκνυαν την ομορφιά της. Το πρωί πριν φύγει τη ρώτησε τη χρώμα ήθελε τις φορεσιές της. Κόκκινα, κατακόκκινα απάντησε η κυρα-Γιώργαινα χαμογελώντας.
Τρεις μέρες έλειψε στο παζάρι ο κυρ-Γιώργης. Τρεις μέρες πέταγε και χάριζε τις παλιές της φορεσιές η κυρα-Γιώργαινα. Οι γειτόνισσες τη βλέπανε και ρωτούσαν: γιατί χαρίζεις τις φορεσιές σου κυρα-Γιώργαινα; Ο Γιώργης μου θα μου φέρει κόκκινα κατακόκκινα από το παζάρι, απαντούσε και άνθιζε.
Γυρίζει ο κυρ-Γιώργης από το παζάρι και μάταια ψάχνει για τα κόκκινα κατακόκκινα η κυρά-Γιώργαινα. Το παζάρι δεν πήγε καλά και τα χρήματα δεν φθάσανε για τα κόκκινα κατακόκκινα. Πότε θα φορέσεις τα κόκκινα κατακόκκινα κυρα-Γιώργαινα, ρωτούσαν οι γειτόνισσες. Δεν υπάρχουν κόκκινα κατακόκκινα, αλλά υπάρχει ο Γιώργης μου, απαντούσε αυτή.
=*=*=*
Μπορείτε να κάνετε όνειρα φίλοι μου. Όνειρα και σχέδια για μεγάλα και τρανά επιτεύγματα. Αρκεί…αρκεί να είστε έτοιμοι να πείτε «…αλλά υπάρχει ο Γιώργης μου».
Σάββατο 1 Ιουλίου 2023
Η φθορά
«Δεν με νοιάζει ο θάνατος, με νοιάζει η φθορά αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω…» από το βιβλίο «Ο ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη.
Η φθορά και δημιουργία συμβαδίζουν. Από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο το σώμα μας είναι ένα πεδίο θανάτου εκατομυρίων κυτάρων παράλληλα με την γέννηση νέων. Απλά, κάποια στιγμή, ο θάνατος κερδίζει και η δημιουργία υποχωρεί. Αν δεν σας τρομάζει ο θάνατος δεν θα πρέπει να σας τρομάζει και η φθορά. Γιατί η φθορά δεν είναι παρά μια διαδοχή μικρών καθημερινών θανάτων. Κάθε μέρα πεθαίνουμε. Αυτό που ονομάζουμε θάνατο, δεν είναι παρά η τελυταία σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Κατα την γνώμη μου, δεν είναι αυτή καθαυτή η φθορά που εξευτελίζει τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος εξευτελίζεται όταν η φθορά τον κάνει ανήμπορο. Εξευτελίζεται στη φάση εκείνη που του αφαιρούνται βασικές λειτουργίες, δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και περιθωριοποιείται. Εξευτελίζομαι σημαίνει περιφρόνηση, ηθική απαξίωση, υποβάθμιση.
Μήπως, όμως, η φθορά δεν οδηγεί πάντα στον εξευτελισμό; Στο μυαλό μου έρχονται άνθρωποι που, όταν καταλήγουν ανήμποροι, δικαιώνονται από το προηγούμενο έργο τους και εμπνέουν το σεβασμό. Ο άνθρωπος που στη ζωή του σεβάστηκε θα τον σεβασθούν. Το σώμα τους εγκαταλείπει, αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν όση αξιοπρέπεια τους επιτρέπεται. Μήπως ο Νίκος Καζαντζάκης νίκησε τη φθορά με το έργο του;
Και κάτι ακόμα. Ο άνθρωπος δεν επιλέγει την γεννησή του. Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέγουμε το θανατό μας; Μήπως αυτή η επιλογή είναι μια νίκη απέναντι στη φθορά;