Προσωπική κατάθεση

Χαλαρώστε και ταξιδέψτε: Απ' το Σύμπαν στον Ήλιο, από κεί στη Γή, στην Κοινωνία, στο Εγώ. Ένα ταξίδι στο Τίποτα και σε Όλα.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Μιά φορά ακόμα Περί Τεμπελιάς

Περί Τεμπελιάς μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.

Ορισμός του τεμπέλη

Ο τεμπέλης δεν κάνει τίποτα, έτσι δεν λέμε;  Ο τεμπέλης τεμπελιάζει, είναι αραχτός. Τι κάνει όμως ένας τεμπέλης όταν δεν κάνει τίποτα;

Το «κάνει» μπορεί να αναφέρεται στο τώρα, στη στιγμή, αλλά μπορεί   να αναφέρεται και σε μια μικρή η μεγάλη χρονική περίοδο. Όταν κάποιος δεν κάνει τίποτα σε κάποια χρονική στιγμή, ή έστω για μια μικρή χρονική περίοδο, μπορεί, άραγε, να χαρακτηρισθεί τεμπέλης; Η ανάπαυλα από κάτι που κάνουμε φυσικά και δεν είναι τεμπελιά.

Η απραξία για μια μεγάλη χρονική περίοδο, πάλι δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί τεμπελιά. Ο κάθε άνθρωπος «χρειάζεται το χρόνο του» σε κάποιες φάσεις της ζωής του.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Το βλέπω αλλά τι να κάνω;

Αφορμή για το σημερινό δημοσίευμα είναι ένα ρηξικέλευθο άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Είναι ένα μακροσκελές άρθρο σχετικά με την παραίτηση ενός αναπληρωτή καθηγητή σε ΕΠΑΛ. Ο καθηγητής περιγράφει μία απαράδεκτη  κατάσταση σε ένα ΕΠΑΛ που κλήθηκε να διδάξει, και η οποία των οδήγησε σε παραίτηση. Σε μια παραίτηση που όπως γράφει ο ίδιος:

«Για μένα η παραίτηση είναι μία καταστροφή, τόσο από πλευράς σταδιοδρομίας όσο και οικονομικά. Για δύο χρόνια τιμωρούμαι μένοντας εκτός σχολείων. Ο αναπληρωτής που παραιτείται δεν δικαιούται ούτε επίδομα ανεργίας. Μένω για δύο χρόνια εκτός
μοριοδότησης. Το σημαντικότερο είναι ότι απομακρύνομαι από ένα λειτούργημα που αγαπώ.
»

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Είναι η Πληροφορία Γνώση;

Η πληροφορία είναι μια έννοια που, αν αναζητήσετε την ερμηνεία της, θα κολυμπήσετε σε βαθιά νερά. Δεν υπάρχει ένας σαφής και ακριβής ορισμός. Η έννοια, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο ή το χώρο στον οποίο χρησιμοποιείται, αποκτά διαφορετική σημασία. Ωστόσο στην καθημερινή της χρήση η έννοια της Πληροφορίας μπορεί να προσδιορισθεί με έναν από τους παρακάτω ορισμούς ή και με τους τρείς διαβάζοντας τον καθένα συμπληρωματικά ως προς τους άλλους

     Γνώση που αφορά πράγματα όπως πράξεις, έννοιες, αντικείμενα, γεγονότα, ιδέες ή διεργασίες που μέσα σε συγκεκριμένο κείμενο έχουν μια ιδιαίτερη σημασία (στο σχολικό βιβλίο Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)

Πληροφορία: 1) Κάθε στοιχείο που έχει ενδιαφέρον για κάποιον, που θα ήθελε κάποιος να το γνωρίζει, ειδικότερα οτιδήποτε ασυνήθιστο, μη κοινότοπο ή προσδοκώμενο λέγεται σε κάποιον. 2) Κάθε στοιχείο που μεταδίδεται από μια πηγή (μέσο ενημέρωσης κτλ.) σε κάποιον δέκτη, κάθε ενημερωτικό στοιχείο. 3) Το περιεχόμενο των σημάτων που διαβιβάζονται μέσω των διαφόρων μέσων επικοινωνίας και ενημέρώσες (τηλέφωνο, τηλεόραση κτλ. (ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας)

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Το Όλον και τα Μέρη


Ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει σε μακροσκελείς αναλύσεις. Από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο σταχυολογώ τα παρακάτω.

Ο Ντέιβιντ Μπόμ στη συνέντευξη αυτή αναφέρεται στο Όλον και τα Μέρη, αλλά όχι μόνο σ’ αυτό. Θίγει και πολλά άλλα ζητήματα από τη Φυσική μέχρι την Κοινωνία, την Οικολογία, τη συνείδηση κ.λ.π. Η συνέντευξη διαρκεί 48:30 λεπτά και είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης σε άρθρο του στο Βήμα μιλάει για το Όλον (αναφέροντας σαν όλο τη Ιλιάδα) και τα μέρη (αποσπάσματα) με βάση τη μετάφραση. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα προβολή του Όλου με τα Μέρη του.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Η ταχύτητα της σκέψης


Μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα της σκέψης; Στην έννοια της ταχύτητας υπεισέρχονται δύο μεγέθη: η μετατόπιση και ο χρόνος. Απ’ τη βασική μας εκπαίδευση μαθαίνουμε ότι η ταχύτητα ορίζεται σαν ο πηλίκο της μετατόπισης δια του αντίστοιχου χρόνου

  Για να μετρήσουμε, λοιπόν, την ταχύτητα πρέπει να μετρήσουμε την μετατόπιση (Δs) και τον αντίστοιχο χρόνο (Δt). Ποια είναι η μετατόπιση στη περίπτωση της σκέψης; Τι μετατοπίζεται και κατά πόσο; Σε τι χρόνο συμβαίνει αυτό;

Κατά τη διαδικασία της σκέψης αυτό που μετατοπίζεται είναι ενέργεια κατά μήκος του νευράξονα των νευρώνων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί εκφόρτιση των νευρώνων και με τη βοήθεια των νευροδιαβιβαστών προκαλεί ενεργοποίηση άλλων νευρώνων και τελικά ένα σύνολο νευρώνων ενεργοποιείται και μας δίνει σκέψη.