Διερωτώμαι μήπως το Τώρα δεν υπάρχει ή ακριβέστερα μήπως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολύ μικρή γέφυρα για να περνάμε από το Παρελθόν στο Μέλλον. Σχεδόν ανύπαρκτη. Ίσως υπάρχει μόνο Παρελθόν και Μέλλον.
Μπορούμε να ταξιδεύουμε σε Παρελθόν και Μέλλον με άλματα, δεν χρειάζεται η γέφυρα. Μας αρέσουν οι Ιστορίες. Μέσα απ’ αυτές, και ανάλογα με τη φαντασία του καθενός, μπορούμε να ταξιδεύουμε στο Παρελθόν και το Μέλλον. Κινηματογράφος, Θέατρο, Βιβλία είναι οχήματα για τέτοιου είδους ταξίδια.
Ίσως να μην υπάρχει ούτε Παρελθόν, ούτε Μέλλον. Δύσκολο να υιοθετήσουμε μια τέτοια ιδέα, αλλά μάλλον έτσι είναι. Το διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η σύγχρονη Φυσική. Η Φυσική που την αποδεχόμαστε όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο, όταν πάμε για αξονική, όταν…όταν…όταν…
Αλλά ας αφήσουμε τη Φυσική για τους Φυσικούς. Εμείς ζούμε στο μικρόκοσμό μας και όχι στις εξισώσεις των Φυσικών. Ο μικρόκοσμός μας στηρίζεται στο χρόνο, το χρόνο όπως τον αντιλαμβάνεται ο μέσος θνητός. Ο χρόνος αυτός μοιράζεται σε Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.
Το να μπορούμε να περνάμε από το ένα στο άλλο με ευκολία. Το να μην κολλάμε σε ένα από τα τρία, αλλά να παραμένουμε στο καθένα όσο χρειάζεται. Όσο χρειάζεται ανάλογα με τις περιστάσεις. Το να χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία σήμερα, για τα περάσματα αυτά. Το να εκπαιδεύουμε το μυαλό μας, ώστε να είναι ανοιχτό και έτοιμο για τα περάσματα αυτά. Όλα αυτά και πολλά άλλα, που σίγουρα μπορεί ο καθένας μας να ανακαλύψει, δίνουν τη δυνατότητα να ζούμε τη συνέχεια του Χρόνου.
Να υπάρχουμε, δηλαδή, σε Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον. Όχι μόνο στο Τώρα. Αναλογίζομαι μήπως αυτός είναι ένας τρόπος να υπερβούμε το θάνατο. Γιατί ο θάνατος αποκλείει το Μέλλον.
Επιτρέψτε μου να προτείνω και τα δύο παρακάτω άρθρα.
Ναι στο Φιλοσοφικό στοχασμό https://karadimou.blogspot.com/2022/01/blog-post.html
Τρείς τρόποι θέασης της ζωής. https://karadimou.blogspot.com/2022/02/blog-post_19.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ένα σχόλιο πλουτίζει τη γλώσσα μας και ενεργοποιεί το μυαλό μας.